Bagaimana Menyewa Rumah Softcopy Perjanjian Sewa

Bagaimana Menyewa Rumah Softcopy Perjanjian Sewa

Bagaimana Menyewa Rumah Softcopy Perjanjian Sewa

Hari ini, saya akan kongsikan, kaedah/ flow mewujudkan sewaan rumah bagi menjana income pasif kepada semua pembaca. Sebelum kita mula, adalah baik jika saya terangkan pengalaman saya dahulu. Saya Wan, saya berasal dari JB dan kini menetap di Selangor. Pada tahun 2005 hingga 2009 lebih kurang, saya belajar di IPT tempatan dan telah bergraduat. Saya bekerja sebagai Eksekutif di sebuah Syarikat Swasta. Kemudian, saya telah mendapat gaji yang berkenaan. Namun ketika itu, ada satu tips yang saya nak share kepada graduan semua. Jangan membeli liability. Ini pengajaran yang saya dapat LIVE dalam hidup saya. Hari ini saya kongsikan Bagaimana Menyewa Rumah Softcopy Perjanjian Sewa.

Apa maksud liability? Liability adalah tanggungan (nie bahasa saya). Tanggungan adalah bermaksud, duit keluar dari poket anda, sedangkan ASET bermaksud, duit masuk poket. Kalau anda faham maksud-maksud ini, sudah pasti anda tidak akan membeli kereta, dan membazir.. Ya, itu lah tanda anda akan berjaya dalam bisnes hartanah.

Ok, now kita pendekkan cerita lets move on to the topik, bagaimana nak buat perjanjian sewaan. Nak tahu lebih lanjut bagaimana nak beli rumah dan generate pasif income dengan cara sewa rumah, sila baca artikel bertajuk RUMAH PERTAMAKU. Baiklah, dalam perjanjian sewaan, beberapa komponen perlu ada dalam senarai dokumen anda antaranya:

 1. Alamat rumah
 2. Peraturan sewaan
 3. Peraturan pembayaran
 4. Peradaban dalam penyewaan
 5. Lain-lain aspek yang anda kehendaki

Baiklah saya akan pecahkan perjanjian sewa ini kepada beberapa komponen supaya anda lebih faham maksud komponen terbabit. Dalam step – step pembikinan perjanjian sewa perlu ada komponen berikut selain dari ringkasan yang telah saya maklumkan tadi. Mari kita pelajari satu per satu komponen dan item-item yang perlu ada dalam perjanjian sewaan.

 1. Tarikh perjanjian dimertai
 2. Nama Owner dan Penyewa
 3. Alamat yang merangkumi Owner dan Penyewa
 4. Maklumat lengkap Penyewa termasuk kaedah perhubungan seperti email, no mobile dan lain-lain kaedah nak hubungi penyewa
 5. Maklumat Umum (Maklumat Harta yang disewa)
 6. Objektif penyewaan
 7. Butiran perjanjian ruang kediaman (yang ini agak detail, boleh dapatkan softcopy jika berminat)
  1. Jenis ruangan yang disewa
  2. Harga sewa bulanan
  3. Terma dan Syarat penyewaan (jangkamasa, yuran dan lain-lain
  4. Sewa bulanan/ mingguan/ tahunan
  5. Perjanjian sewaan
  6. Syarat dan Peraturan penyewaan
  7. Penamatan kontrak sewaan
  8. Tarikh penyewaan
  9. Lain-lain makluman atau kondisi
 8. Butiran pembayaran, kaedah bayaran dan jadual pembayaran
 9. Butiran persetujuan
 10. Butiran Lampiran (termasuk maklumat-maklumat tambahan lain)
 11. Gambarajah (jika berkenaan)

Nampak mudah, namun anda perlu matikan setem di pejabat hasil dan memerlukan seorang saksi yang kredibel bagi membolehkan pejanjian ini termertai dengan kata sepakat. Dari pengalaman saya, ada pelbagai cara nak dapatkan penyewa. Yang penting adalah niat kita menyewa adalah untuk generate pasif income dan juga nak bantu rakan-rakan agar ada tempat berteduh. Anda inginkan tips membeli rumah di Lembah Klang? Mari saya bantu.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai softcopy perjanjian sewaan, saya sebenarnya ada sediakan. Jika anda berminat, anda boleh dapatkan. Saya mohon menjual softcopy ini jika tidak keberatan. Tujuannya adalah membolehkan saya meneruskan perjuangan berkongsi maklumat mengenai hartanah, berkongsi pengalaman memiliki hartanah idaman dan kaedah generate income pasif dengan hartanah.

Oleh itu, saya mohon kepada yang berminat untuk CLICK HERE bagi tujuan whatsapp dan pertanyaan. Dan kepada yang berminat boleh dapatkan dengan mengisi maklumat seperti dibawah. Insya Allah, kita sama-sama share untuk kebaikan bersama. Sebelum saya lupa, maklumat seperti salinan IC perlu disertakan bagi termertai perjanjian sewa kontrak ini. Saya juga Insya Allah akan kongsikan banyak lagi artikel mengenai hartanah dan perumahan.

Ok, kepada pembaca artikel ini, jika anda berminat memiliki softcopy Perjanjian Sewaan, boleh dapatkan segera. Harga adalah murah demi memudahkan anda untuk 500 terawal, selepas ini harga akan berbeza. Sila isi maklumat dibawah. Untuk MEMBELI E-ticket, anda boleh beli DISINI. Thanks for your support.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *